Att gå på auktion är ett klassiskt svenskt folknöje som kan vara riktigt lönsamt om du har tur och vet hur man bedömer värdet på gamla saker. Auktioner är en speciell form av handel och det finns vissa regler för auktioner som vi kommer att gå igenom i den här texten. En modern form av auktion som blir allt populärare är auktioner på hemsidor som Tradera. Oavsett vad det handlar om för typ av auktion så innebär konceptet att flera spekulanter får möjlighet att bjuda på samma vara. Om det är en fysisk auktion är budgivningen ofta väldigt snabb och det gäller att hänga med i svängarna.

Att tänka på vid auktioner

wooden judges gavel and soundboard resting on top of wooden desk.

Att ropa in en vara på auktion innebär att man markerar, så att auktionsförättaren ser det, att man höjer budet på varan som utropas. Om du vinner budgivningen kan det hända att auktionsverkets avgifter läggs på priset. Större auktionsfirmor kan ge dig möjlighet att betala med kort men oftast är det kontanter som gäller. Om du inte har plats i bilen för det du ropat in har du ibland möjlighet att hämta sakerna vid ett senare tillfälle men det är viktigt att du tar reda på i förväg vilka regler som gäller. Vad gör man med typiska auktionsföremål? inred ditt uterum med auktionsfynd! Det är en del av hemmet som kan ofta inredas lite friare och roligare än andra rum och du kan hitta udda stolar med charmig patina, trätråg som kan användas till plantering och rustika prydnadsföremål från olika epoker. För att göra bra affärer på auktion bör du vara förberedd och gå på visning innan auktionen så att du hunnit bilda dig en uppfattning om föremålens värde.

Vad är bra att köpa på auktion?

Om du har med dig ett släp till en auktion kan det vara smart att bjuda på stora föremål och möbler. Dessa går ofta för låga priser eftersom det inte är lika många som kan vara med i budgivningen. Även små föremål som noter med högt värde, äldre böcker i fint skick och silverbestick samt kopparföremål och antika dockor går att fynda på auktioner. Dras inte med i skenande budgivningar utan bestäm i förväg hur mycket ett föremål är värt för dig. Ett experttips är att hålla koll på vad traktens antikhandlare bjuder på om du är intresserad av att göra en riktigt bra affär. En handlare måste alltid ha marginaler så att han eller hon kan sälja ett inrop till högre pris i sin butik. Föremålet är alltså värt mer än vad handlaren kommer att bjuda. Se till att värdera de föremål du är intresserad av innan budgivningen istället för att chansa när varan väl ropas ut.