Idag är det många som arbetar hemifrån och i framtiden kommer det att bli än vanligare. För att arbeta väl och trivas ska du göra i ordning ditt kontor så att det både blir lätt och roligt att jobba.

1# Ge det personlighet

Det som är härligt med ett hemmakontor är att du får fixa iordning det på ett sätt som passar dig, både i stil och form. Gör det riktigt personligt och mysigt, så att det känns roligt att sätta igång och arbeta även regniga måndagar. För att göra kontoret eller din arbetshörna riktigt mysig ska du satsa på att inte bara ha en stol och ett skrivbord, utan även en fåtölj. Det är viktigt att röra på sig när man arbetar och att förflytta sig från kontorsstolen till fåtöljen är inte bara härligt, det är faktiskt bra för din kropp. Det medför att du röra på dig. För att göra det riktigt mysigt och skönt skaffar du en snygg matta att lägga framför fåtöljen. Fåtöljen blir då lite grann av en läshörna i ditt hemmakontor: ett ställe där du både kan koppla av med en kopp kaffe, men också sitta och arbeta. Du hittar snygga mattor hos Trendcarpet, som har mattor för både kontoret, vardagsrummet, köket och hallen.

2# Ditt skrivbord

Det finns två saker att tänka på kring skrivbordet: dels ska det helst hållas så rent som möjligt för att du ska arbeta väl, dels ska det gärna vara höj- och sänkbart. Om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord kan du skaffa en lagom hög låda som du kan ställa på ditt skrivbord för att lägga dator eller tangentbord på. Att stå är bra för din kropp, men faktiskt också för vikten. Det visar sig att om vi står 3 timmar per dag när vi arbetar, så kan vi faktiskt gå ner 1 kilo i månaden. Under din arbetsdag ska du resa på dig minst två gånger i timmen, helt fler gånger. Sitt inte heller vid skrivbordet hela dagen, då det innebär att du sitter i samma ställning. Variera mellan att sitta och stå vid skrivbordet, din fåtölj, köksbordet och soffan.

3# Ta bort allt onödigt

För att jobba bra behöver du ha bekväma och ergonomiska möbler å ena sidan, å andra sidan ska inte skrivbordet och bokhyllorna vara fullbelamrade. Det är viktigt att du har ordning i din bokhylla. Se till att alla lösa papper ligger i mappar, pärmar eller särskilda lådor, och att alla böcker är uppställda i bokhyllan. Det är många som sätter upp tavlor och bilder på väggen, vilket förvisso gör det mer personligt, men samtidigt tar det uppmärksamhet. Blir mindre vilsamt för din hjärna. Ta bort allt onödigt i ditt hemmakontor. Ha ett bra skrivbord, en bekväm skrivbordsstol, en rejäl bokhylla som du har ordning i, och så din läshörna med fåtöljen och en skön matta. Låt väggarna vara tomma så när som på en eller två bilder. Då kommer du arbeta effektivt och väl.