Hemmets färger är en mycket stor del av det visuella intrycket som vi får av en bostad. Allt har en färg och alla färger gör ett intryck på oss. Att inreda med färg innebär att man kombinerar färger på ett medvetet sätt för att skapa den helhet som man är ute efter. Det handlar om allt från att måla eller tapetsera hela väggar till att färgmatcha blommor med små inredningsdetaljer som kuddar och tavlor. I den här texten kommer du att få lära dig mer om hur du kan inreda ditt hem med färg

Vad vet vi om färgers påverkan?

Många hävdar att olika färger påverkar de flesta människor på samma sätt. Vi sägs bli lugna av grönt och upprörda av för rött, till exempel. Detta är dock teorier som inte är särskilt väl grundade i vetenskapen. Det finns dock en generell sanning och det är att vitt ger ett rent, rymligt och fridfullt intryck. Vitt är en bra grund när man vill inreda med föremål och ytor i starka och personliga färger. De syns helt enkelt bättre mot en vit bakgrund. Ett rum kan lätt uppfattas som tråkigt om där bara finns några få färger. Du som behöver tips på snygga färgkombinationer ka gärna bläddra i inredningstidningar.

Hur väljer man färg?

I en bra färgbutik kan du få vilken färg som helst tillverkad just för dig. Pigmenten blandas nämligen direkt i butiken. De flesta väljer färg utifrån en karta med många färgprover men du kan också gå till butiken med en bild på en färg du sett och som du gillar. Om du ska måla stora och viktiga ytor kan det vara en bra ide att börja med att köpa ett par små burkar av färger man vill jämföra. Sedan kan man provmåla och se vilken som passar bäst i hemmet. Det finns även färgtyper som du kan blanda till själv med ekologiska råvaror. Äggoljetempera är ett exempel, det passar bra till trä eftersom den färgen har trävårdande egenskaper.