De flesta har några krukväxter hemma som de tar hand om efter bästa förmåga. För många blir det ett uppslukande intresse där varenda fönsterbräda fylls av vaser i olika storlekar. Det är dock inte lika vanligt att se växter som en genomtänkt del av inredningen i ett hem. Växter kan vara en del som samspelar, såväl estetiskt som funktionellt, med hemmets övriga delar och funktioner. I denna text ska vi ge dig tips för att inreda med växter. Det är faktiskt ett enkelt och oftast ganska billigt sätt att åstadkomma en stor förbättring hemma.

Växter är inte bara blickfång

Växter behöver inte placeras i fönster utan kan även fungera utmärkt som rumsavdelare så länge de får tillräckligt med ljus. En vägg av blad och blommor från golv till tak kan skapa en lika vacker som praktisk avgränsning inne i ett rum. En annan detalj som många inte tänker på är matchning mellan blommor, växter och andra inredningsdetaljer. Har du ett rum i nordisk stil med ljust trägolv och väggar med ett diskret mönster så är det väldigt elegant med blommor i samma färg som mönstret. Är du ute efter att köpa nya saker till ditt badrum? Många tropiska växter trivs utmärkt i den fuktiga miljö som vi ofta får i ett badrum. Ormbunkar är ett klassiskt exempel på en badrumsälskande växt som inte heller behöver så mycket ljus för att trivas bra. Låt gärna belysningen i ett rum förstärka intrycket av de växter du tycker mest om. Du kan gärna rikta en lampa mot ett blomsterarrangemang som du är nöjd med.Inred med växter 22

Inredningen är inte bara det vi ser utan det handlar även om hemmets funktioner och den genomgripande atmosfären. Växter har den fördelen att de inte bara är vackra. De avger ofta härliga dofter och kan även ha ätliga delar. Inred gärna med kryddväxter i köket och satsa på en blomma med en lugnande doft i sovrummet. En annan konkret funktion som växter kan ha är insynsskydd. Ställer du en rad i fönstret blir det svårt för förbipasserande att se vad som försiggår i rummet. Ett experttips som inte är lika känt är att notera hur växter kastar skuggor på väggarna i ett rum. Dessa skuggor kan bli en raffinerad del av den visuella upplevelsen av ett hem. Hur skuggorna faller förändras dessutom på ett intressant sätt beroende på hur solen står på himlen. Vill du ha mer tips inom detta område? Här är 9 växter som passar bra för inredning.