Textilindustrin är världens största industri, med nästan 2 miljoner anställda globalt. Det är då lätt att tro att Sveriges textilindustri är en liten del av denna rörelse, men det är snarare tvärtom. Vi kanske inte har den största delen av marknaden eller är de största konsumenterna men svensk textilindustri är banbrytande och trendsättande. Både inom design, tillverkning och det som kallas för fast fashion. Tänk bara på hur stora H&M är globalt. Det är dock inte bara kläder som ingår i textilindustrin, utan även hemtextilier, fibertyg och andra specialfiberproduker samlas under detta paraply.

Svensk textil – från strumpor till soffor

Colorful fabrics for sale, Nepal.http://bem.2be.pl/IS/nepal_380.jpg

Vore det inte för textilindustrin kanske vi aldrig hade upplevt den industriella revolutionen. Tack vare den automatiska spinnrocken Spinning Jenny kunde tillverkningen av textil effektiviseras, och större mängder kunde produceras. Ett företag som dragit nytta av dessa effektiviseringsmetoder är strumpfabriken i Malmö, också känd som Strumpan. Fram till sin nedläggning 1992 försåg de nordiska kvinnor med nylonstrumpor och silkesstrumpor. De var också tidigt ute med att rikta sin marknadsföring till kvinnor, bland annat annat genom en prenumerationstjänst, reklam i magasin och genom att tillverka strumpor i nya färger. Ett annat stort svenskt företag som gjort och fortfarande gör succé inom inredning och inredningstextil är Svenskt tenn. Från början sålde de bara tennprodukter men gav sig så småningom in på heminredning. Flera av deras textilier formgavs av Josef Frank, du känner säkert till hans färgglada mönster. Om inte så är det värt att ta en titt, framför allt för att bli inspirerad till att inkorporera färg och mönster i din inredning.

Ställ krav på hållbarhet

Tyvärr är inte textilindustrin bara solskenshistorier, utan det sker ibland olyckor i samband med textilproduktion. Oftast så sker dessa olyckor i dåligt utrustade fabriker i produktionsländer som Bangladesh, Indonesien och Kambodja. Den allvarligaste olyckan skedde år 2013 när en fabriksbyggnad i Dhaka brann ned, över ettusen av de som arbetande i fabriken avled tragiskt. Det vi som konsumenter kan göra för att se till att inte fler skadas eller avlider i sådana här tragiska olyckor är att ställa krav på våra butiker så att de ser till att de anställda i fabriken har goda villkor, och skäliga löner. Vi måste också vara beredda att betala för det. Vill man inte betala mer pengar för textilier, eller inte har råd, så kan ett alternativ vara att handla vintage eller second hand. Då bidrar man också till en bättre miljö då den moderna textilindustrin kan vara en riktig miljöbov. Det viktiga är att du som kund fattar ett beslut som du har råd med, både ekonomiskt, stilmässigt och samvetsmässigt.